Sla over naar de inhoud

BETT Show 2018 – Londen

Reis naar Londen

Digitaal en onderwijs wordt steeds meer met elkaar verweven, en dat komt binnen het iXperium waar ik werk
natuurlijk dagelijks aan de orde.

Als je op de hoogte wilt blijven van de nieuwste technologieën, dan volstaat het bijhouden van websites niet. De ontwikkelingen gaan zo snel, daar heb je een dagtaak aan. Het is dan zinvoller om in een keer alles mee te pikken, en dat kan bij de BETT show in Londen! Dit wordt gehouden in het ExCel in Londen, dat een aantal keer groter is dan de Jaarbeurs in Utrecht.

Elk jaar wordt deze show gehouden, om het nieuwste van het nieuwste de revue te laten passeren.

Vanuit het iXperium had ik de kans om met nog 3 collega’s een kijkje te nemen op deze beurs. Ik heb mijn ogen uitgekeken! Je hebt zeker meer dan 1 dag nodig om alles te omvatten en bevatten, zoveel stands staan daar!

Met het iXperium en de technieken waar we nu mee bezig zijn in het achterhoofd, gingen we op pad. Onderwerpen waar we vooral naar op zoek waren vanuit de designteam OA waren computational thinking en robotica. Hier is ontzettend veel over te vinden, en er zijn veel verschillende soorten robots geschikt voor allerlei leeftijden.

Lezingen

Naast stands bezoeken en nieuwe technieken ervaren, is er ook volop mogelijkheid om lezingen bij te wonen waar sprekers je meenemen in nieuwe software, denkwijze en werkwijze in het onderwijs op het gebied van ICT. Zo heb ik de lezing bijgewoond genaamd: Tackling the computing curriculum with computational thinking. Dit ging vooral over een manier van denken die in het onderwijs toegepast zou kunnen worden, nog zonder dat je hardware zoals robots erbij pakt om mee te werken.

Het is een van de 21st Century Skills dat je studenten in stappen zaken uit laat denken en voeren. Dit is op het gebied van ICT natuurlijk heel goed toepasbaar.

Ik heb maar 1 lezing bijgewoond. Ik had meer behoefte aan rondlopen, kijken, ervaren en mensen van bedrijven en scholen spreken. Ik heb veel mensen gesproken over het iXperium, en daar waren de meesten laaiend enthousiast over! Ook waren ze vaak verbaasd over de verschillende gebieden waar ik me elke week mee bezighoud. Mijn werkterrein is dit schooljaar natuurlijk uitgebreid met Functioneel Beheer van de ELO en het iXperium, naast de lesgevende taak die ik heb in drie vakken.

Lezingen en rondlopen op de beursvloer heb ik afgewisseld met twee live demonstraties van de online omgeving van Google en Microsoft. Bij beide was een gigantisch paviljoen opgezet waar je met een groep achter een laptop plaats kon nemen. Onder leiding van een enthousiaste medewerker werd je als student en docent meegenomen in de cloud mogelijkheden van beide bedrijven. Vooral die van Microsoft was interessant omdat we daar op de Leijgraaf mee werken, en OneNote was hier een hele grote speler in.

Lesgeven

Mijn lesgevende blik kon ik natuurlijk niet uitzetten, en ik heb dan ook veel gezien wat ik direct in mijn lessen kan gebruiken. Office 365 wordt nu vanuit de Leijgraaf steeds meer gebruikt en het is zeker een pre om dit in de lessen ICT te behandelen. Ook tools om Office 365 te beheren zijn ruimschoots aan bod gekomen. Videomateriaal gebruik ik vaak in de lessen Mediawijsheid, en er zijn handige tools beschikbaar waarmee je bijvoorbeeld meerkeuzevragen toe kunt voegen aan videomateriaal.

Wat neem ik mee?

Een aantal zaken kunnen we binnen het iXperium en de designteams meenemen zoals:

 • Marty The Robot – is aangeschaft door een van mijn collega’s
 • Mybot Education
 • Sphero EDU – ben ik inhoudelijk veel mee bezig binnen het iXperium
 • Kubo – een robot geschikt voor het basisonderwijs met fysieke kaartjes waar je de robot mee programmeert
 • Microbit – al aanwezig in het iXperium
 • My Cognition – bezig zijn met de cognitieve vaardigheden van studenten
 • Class VR – een VR lespakket gebaseerd op het onderwijs
 • CUE – van block based naar tekst based learning
 • Dash & Dot – robots voor het basisonderwijs
 • Sensory VR – VR gecombineerd met snoezelen / zintuigactivering


Gebruik in lessen
Er zijn twee concrete dingen die ik in lessen toe zou kunnen passen:

 • Office 365 – dit kan ik direct toepassen en behandelen in de ICT lessen van cohort 18-21. Ik heb concrete informatie gehad via de community van Microsoft waar ik zo lessen uit kan ontwikkelen
 • ClickView – Ik gebruik veel videomateriaal binnen mijn lessen Mediawijsheid, ik zou dit actiever kunnen maken door er vragen en situaties aan te koppelen.

Al met al was het een hele leuke ervaring! Van het ‘hotel’ waar we verbleven, tot het ongeplande extra nachtje. Het was een hele ‘iXperience’ 😉

Tot volgend jaar Londen!

 

 

 

Published inDeskundigheid
Scroll Up