Sla over naar de inhoud

Bezoek Sligro Veghel – 3 maart 2017

Ik heb van mijn vriend een rondleiding gehad bij Sligro. Sligro is een totaalgroothandel voor food. In Veghel staat het distributiecentrum, waar hij manager is van onder andere de versafdeling.

In enorme hallen heb ik een gedeelte van de ruim 60.000 artikelen gezien die Sligro rijk is, en al deze producten gaan op de een of andere manier naar klanten toe. Hoe dat gebeurt, is het logistieke proces dat hij ontwikkeld, onderhoud of bedenkt.

Zo heb ik een aantal manieren gezien hoe de producten verzameld worden voor de klant. Van producten met een korte looptijd, naar specialistische zaken waar maar weinig stuks van zijn.

De reden waarom ik bij Sligro geweest ben is best eenvoudig: ik wilde een keer zien wat mijn vriend de hele dag doet! Ook is het zo dat ik van hem gehoord heb, dat ze nu bezig zijn om alle hallen om te bouwen zodat ze allemaal werken volgens het concept van ‘Lean’. Hier wilde ik graag meer van weten, aangezien we binnen de opleiding Maatschappelijke Zorg werken met een methode die daar van af is geleid. Twee vliegen in een klap!

Een aantal Lean concepten heb ik bij Sligro in werking gezien. Zo is een daarvan het toepassen van 5S:

5s
Het 5S-systeem streeft een opgeruimde, goed georganiseerde en overzichtelijke werkplaats na.

 

Praktijkvoorbeeld van 5S: Standaardiseren van huisregels

 

Schoonmaken: een van de onderdelen van 5S

Het onderwijs is natuurlijk geen werkplaats, maar het is wel mogelijk om de werkplek (zoals een kantoor) zo goed mogelijk in te richten zodat je efficiënt kunt werken. Hetzelfde zou gelden voor het vaklokaal Beeldende Vorming waar ik in werk. Als daar alles z’n plek heeft en de leerlingen weten dat, dan komt dat alleen maar ten goede aan een fijne duidelijke les.

 

 

BewarenBewaren

Published inDeskundigheid
Scroll Up