Sla over naar de inhoud

#Mediawijsheid op ROC De Leijgraaf

Mediawijsheidindeklas-cover-242x300
#Mediawijsheid in de klas

Op de Leijgraaf geef ik al een aantal jaren het vak Informatica. Hier krijgen de eerstejaars leerlingen de basis mee van hoe wij digitaal werken op school, een stukje tekstverwerken, zoeken en vinden, en online tools.

Deze lessen zijn wel weer toe aan een opfrisbeurt! Naar aanleiding van mijn bezoek aan het Innovatiehuis in oktober 2015, ben ik na gaan denken over het integreren van Mediawijsheid in dat curriculum.

De digitale wereld om ons heen veranderd razendsnel, en onze leerlingen zijn daar ook volop mee bezig op allerlei manieren. Vandaar dat ik het belangrijk vind om hier aandacht aan te besteden binnen de lessen van de opleiding Maatschappeijke Zorg. In overleg met onze regisseur Onderwijsontwikkeling, heb ik gekeken naar de mogelijkheden voor integratie binnen de lessen Informatica. In het boek van Patrick Koning, #Mediawijsheid in de klas, wordt echter gepleit voor Mediawijsheid als apart vak in het curriculum. Dit verzoek heb ik ingediend bij het maken van het nieuwe curriculum voor het cohort 2016-2019, en het is gelukt! Voor het eerst op ROC De Leijgraaf gaat per volgend schooljaar bij de opleiding Maatschappelijke Zorg, Mediawijsheid gegeven worden als apart vak op het rooster! Hier ben ik natuurlijk ontzettend blij mee!

Toen ik dit te horen had gekregen, heb ik contact opgenomen met Patrick Koning, om dit nieuws te delen. Hij was uiteraard ook erg blij! Hij stelde voor om af te spreken om samen het programma te bekijken en zo kon ik tips krijgen voor het uitvoeren van de lessen. Deze afspraak vond plaats in de School voor de Toekomst van het Koning Willem 1 College in ‘s-Hertogenbosch. Het was ontzettend fijn dat ik alle tijd kreeg om mijn vragen te stellen, en om te laten zien wat ik al voorbereid had. Het boek vormt de basis en hier zijn opdrachten in uitgewerkt voor een programma van 15 weken a 1,5 uur. Op de website bij het boek is digitaal content te vinden die bij de lessen te gebruiken zijn inclusief powerpoints, hyperlinks en een integrale eindopdracht inclusief beoordelingsmatrix. Erg fijn dat dit allemaal gratis beschikbaar wordt gesteld! Als tegenprestatie ga ik mijn voorbereide materialen delen zodat andere docenten hier gebruik van kunnen maken. Dit gaat misschien ook via dezelfde website gebeuren.

Nu ben ik mezelf druk aan het voorbereiden en de stof eigen aan het maken zodat ik volgend schooljaar het vak Mediawijsheid kan gaan geven! Het lessenplan zal ik wat aanpassen, aangezien ik 9 lesweken heb van 1,5 uur en geen 15. Maar ik mag zeker niet klagen! Vol enthousiasme ga ik hier in duiken en ik ben heel benieuwd hoe onze nieuwe eerstejaars leerlingen dit programma gaan ervaren.

mediawijsheidmodel
#Mediawijsheid Competentiemodel – Ontwikkeld door Patrick Koning KW1C ‘s-Hertogenbosch

Met dank aan J vd W voor het mogelijk maken van deze lessen, en Patrick Koning voor zijn ondersteuning via Twitter en email!

1 maart 2017

De eerste lessenreeks Mediawijsheid is afgerond! Wil je graag verder lezen hoe dat gegaan is, klik dan op onderstaande link:

Evaluatie Mediawijsheid lessen 1617

Published inDeskundigheid
Scroll Up