Sla over naar de inhoud

Bezoek aan het AMN (Apple Museum Nederland) – 14 okt 2017

Digitaal werken, technologie, het heeft er altijd al een beetje in gezeten bij mij. Het wint meer terrein. Zowel prive als op het werk wordt het steeds meer een interesse om op allerlei gebieden met gadgets, websites, computers etc. te werken.

Een paar jaar geleden heb ik besloten om over te stappen naar producten van Apple. Het begon met de iPad2, daarna de iPhone 4S, en nu is het niet meer weg te denken uit mijn huis. Ik ben me ook steeds meer gaan verdiepen in het bedrijf en de mensen achter de producten die ik nu dagelijks gebruik.

Once you go Mac, you never go back!

Na het bekijken van de films over Steve Jobs, en het lezen van zijn biografie, werd het toch wel tijd om de producten waar hij zoveel tijd een aandacht aan besteede, in het echt te zien. Over de hele wereld zijn er maar drie musea die gericht zijn op Apple, en eentje daarvan bevind zich in Nederland. Nog een reden om er naartoe te gaan!

De reis van 2 uur stopte in Orvelte, een dorpje wat lijkt op het Openlucht Museum. Een groot contrast om apparatuur wat in de tijd dat het gemaakt is ontzettend baanbrekend was, en nu is het tentoongesteld in een oude boederij. Ook dag en nacht verschil, met de winkels van Apple, waar Steve Jobs altijd zo streng op was. Het had iets knus om alles op deze manier te zien en te gebruiken. Want naast de geweldige rondleiding die ik gehad heb, was het echt de kers op de taart dat je een aantal oude computers mocht gebruiken! Heel erg gaaf om te werken op de voorloper van de computer die ik thuis heb.

De apparaten (werkend) zien, was al een feest op zich, maar er viel veel meer uit het bezoek te halen. Het geeft ook een beeld van hoe de technologie veranderd is sinds de jaren 70. Het is nu normaal voor mij en voor mijn leerlingen om zomaar even wat op te zoeken op een apparaat dat ze uit hun broekzak halen. En ze zijn bijna verplicht om hun opdrachten op een computer te maken. Ruim 30 jaar geleden was dat ondenkbaar, want de technologie was nog niet zo ver.

Vanuit het iXperium kijken we vooral naar wat er komen gaat, maar we mogen wat mij betreft zeker ook aandacht besteden aan wat geweest is, en waarom dingen nu zo zijn zoals ze zijn. Wie hebben dat mogelijk gemaakt? Wat maken onze leerlingen mogelijk over 30 jaar?

 

Think different

 

Published inDeskundigheid