Sla over naar de inhoud

Informatica (ICT)

laptopMet ingang van schooljaar 2018-2019, heb ik dit vak overgedragen aan een collega. Een jaar later, heb ik het lesmateriaal geactualiseerd en ga ik het opnieuw aanbieden inclusief meer programma’s die in het Office 365 pakket zitten.

Zoals bijvoorbeeld:
* Forms – enquetes maken
* OneNote – notities maken
* To Do – leren plannen en overzicht houden met een app
* Sway  – moderne presentaties maken

Onze studenten hebben via school de beschikking over deze apps. 

Informatica (ICT)

De computer is niet meer weg te denken uit ons leven. We werken ermee, doen onze bankzaken, sturen berichten, en bekijken wat onze vrienden doen. Een groot deel van ons leven speelt zich online af.

Op de opleiding Maatschappelijke Zorg krijg je ict, om te leren hoe je moet werken met bepaalde programma’s in de lessen.
Veel van de technieken die je leert, pas je ook toe bij andere vakken. Het is zo dat je bij ict leert hoe iets technisch gezien moet (klik of knoppenkennis), en je past het op inhoud toe bij andere vakken.

De onderwerpen waar je zoal aan werkt zijn als volgt:

  • Leerlingenportaal – Mijn.leijgraaf.nl
  • Outlook/Webmail
  • #OnderwijsOnline (de elektronische leeromgeving waar je je opdrachten vind en inlevert)
  • Basisvaardigheden (printen – scannen – bestandsbeheer etc.)
  • Tekstverwerken
  • Prezi
  • Online (Digitale) Tools

Aan het einde van de eerste periode van het schooljaar heb je genoeg computerkennis om de rest van de opleiding vooruit te kunnen!

De belangrijkste vaardigheid wat ik aan probeer te leren bij de lessen informatica, is dat leerlingen blijven proberen. Helaas kun je niet standaard aanleren dat ze ‘altijd rechtsboven’ moeten klikken. Ook is het zo dat om iets voor elkaar te krijgen, je echt meer moet doen dan drie keer klikken. ‘Computerwerk is ook werk’ horen ze mij dan vaak zeggen tijdens de lessen.

De online wereld verandert nou eenmaal snel, en informatie is meteen al achterhaald. Ik vind het belangrijk dat leerlingen blijven kijken, proberen en klikken. Met visuele hulpmiddelen op een website of programma kom je al heel ver, en veel handelingen zijn universeel. Zo weten we allemaal wat er gebeurt als je op het icoontje met een prullenbak klikt!

Hieronder zie je een aantal screencasts die ik gemaakt heb, om te gebruiken in de lessen. Ze laten bepaalde handelingen zien, zodat de leerlingen deze na kunnen doen. Het is ook handig voor de leerlingen om het nog eens terug te kijken, omdat ik deze toegevoegd heb aan onze elektronische leeromgeving.