Sla over naar de inhoud

Mediawijsheid

Met ingang van schooljaar 2018-2019, heb ik dit vak overgedragen aan een collega.

Mediawijsheid is een nieuw vak binnen diverse scholen. In het schooljaar 2016-2017 is het voor het eerst opgenomen in het curriculum. Ik ga dit vak geven aan de eerstejaars leerlingen Maatschappelijke Zorg. Ik ga dat doen aan de hand van onderstaand boek, geschreven door Patrick Koning (KW1C).

flyer-mediawijsheid-in-de-klas1

In dit boek zijn opdrachten en achtergronden te vinden hoe je dit aan zou kunnen bieden aan leerlingen. Ik heb dit boek genomen om een basis te maken van 9 lesweken.

Wat is Mediawijsheid?

Als participant (deelnemer) verbind je je met anderen via sociale netwerken. Verbinden doe je niet zomaar; je verwacht dat het je iets opbrengt. De opbrengsten kunnen divers zijn: misschien wil je op de hoogte blijven van de belevenissen van anderen of verwacht je veel te leren doordat je in groepen gaat meediscussiëren. Hoe dan ook, je benut de verbinding met anderen. Daarbij is het belangrijk om je identiteit op sociale netwerken te bewaken. Dus denk je na over wat je post en zorg je dat je zicht houdt op wat anderen over jou posten!

‘Mediawijsheid is alles wat je nodig hebt om te kunnen (over)leven in een wereld vol media!’

Mediawijsheid Competentiemodel

mwcompetentiemodel

‘’Het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld.’’

-Raad voor Cultuur

Consumeren

Als consument van informatie ben je in staat om vanuit een positief-kritische houding informatie te zoeken, te filteren en te beoordelen. Als consument gebruik je het internet om informatie op te zoeken via zoekmachines of andere bronnen, zoals digitale encyclopedieën. Het is belangrijk dat je informatie kunt filteren, want de hoeveelheid informatie op het internet neemt alleen maar toe. De informatie die je vindt, moet je bovendien scherp beoordelen; niet alle informatie is betrouwbaar.

Participeren

Als participant ben je in staat om vanuit een positief-kritische houding je te verbinden met relevante anderen en netwerken, deze verbindingen te benutten en je identiteit te bewaken.

Produceren

Als producent ben je in staat om vanuit een positief-kritische houding te publiceren binnen de geldende wet- en regelgeving, je publicaties te evalueren en te reflecteren op je eigen gedrag. Als producent voeg je inhoud (content) toe aan het internet: je publiceert. Berichten plaatsen via een blog, een app ontwikkelen en aanbieden via de Google Play Store of Apple App Store, maken en verspreiden van muziek, video’s, (nieuws)foto’s of e-books: het valt allemaal onder publiceren. Het is belangrijk dat je niet alleen weet hoe je kunt publiceren, maar ook hoe je je publicaties kunt evalueren, zodat je ze kunt verbeteren. Voor evaluaties kun je de kracht van het internet benutten: er is niets zo gemakkelijk als gebruikers van je producten naar hun tops en tips vragen. Tot slot moet je reflecteren: kritisch kijken naar je eigen gedrag, waarbij je er onder meer voor zorgt dat je activiteiten binnen wet- en regelgeving blijven.

Voor meer informatie over Mediawijsheid in de klas, klik hieronder op de link.

http://www.mediawijsheidindeklas.nl