Sla over naar de inhoud

Evaluatie Mediawijsheid lessen 1617

Materiaal eigen maken en aanpassen

Dit schooljaar ben ik gestart met lessen Mediawijsheid, aan de hand van het boek ‘Mediawijsheid in de klas’ van Patrick Koning. Er was genoeg materiaal in de vorm van powerpoints, opdrachten en informatie om wel 15 lessen te vullen!

In het curriculum van de opleiding Maatschappelijke Zorg was ruimte gemaakt voor 9 lessen van 1,5 uur, voor de eerstejaars studenten. Ik ben eerst gaan kijken welke onderwerpen ik belangrijk vond en waar ik vaardig genoeg in was om les in te geven. Ik besloot om de oorspronkelijke structuur intact te laten, dus werken met een integrale eindopdracht waar alle onderwerpen uit de lessen in terug komen. De eindopdracht bestond uit twee onderdelen: een verslag en mediawijze presentatie.

Waarom krijgen we dit?!

Het was pittig om te starten aan deze lessenreeks. Al het leeswerk en het eigen maken van het materiaal kon me niet voorbereiden op hoe de studenten zouden reageren: wat een onzin! Dit hebben we toch niet nodig? Waarom krijgen we dit? We hebben ICT toch al gehad dit jaar?! De eerste weken ben ik bijna elke les bezig geweest met reageren. De studenten zijn al deskundig in hun mening, en ze gaven aan dat ze de doelgroep waar zij mee gaan werken missen in de lessen. Hier kan ik ze gelijk in geven. Ik had een keuze gemaakt om naar de eindopdracht toe te werken en daarom heb ik geen andere thema’s behandeld. Dit om de tijd die ik had nuttig te besteden.

Gaandeweg kwam ik erachter dat het programma nogal ‘talig’ is. Het is best theoretisch, en vraagt veel discussie, gesprekken en vooral het luisteren naar elkaar in de les. Iets waar mijn studenten niet sterk in zijn. Al snel paste ik mijn manier van werken aan, aan de klassen die ik voor me had. De afwisseling van tekst, video, discussie, opdracht uitwerken etc sprak me erg aan. Het is wel zo dat ik steeds tussen verschillende webdiensten moest klikken en dat kwam nogal stuntelig over. Na de eerste week heb ik al gebruik gemaakt van een tool die ik tot dan toe alleen nog van naam kende: Tes Teach (het vroegere Blendspace.) Deze tool zorgt ervoor dat je al je bronnen en media achter elkaar staan of het nu foto’s video’s tekst of een link naar een website is. Erg fijn! Zo heb ik nu een verzameling van lessen in Tes Teach, steeds op onderwerp. Ook mijn eigen YouTube kanaal is nu ingericht met bijpassende filmpjes.

De onderverdeling van opdrachten met als basis het Mediawijsheid Competentiemodel vond ik erg prettig. Al snel wisten de studenten goed te benoemen wat onder consumeren participeren en produceren valt. Zo kon ik ook de eindopdracht in stukjes voor ze aanbieden.

Evalueren en herschrijven

Volgend schooljaar staat dit vak weer in het curriculum voor het nieuwe cohort! Dat betekent dat ik de lessenreeks die ik ontwikkeld heb aan de hand van het materiaal wat ik tot me beschikking had, compleet ga herschrijven. Ik wil eigenlijk alles weer onder de loep nemen en ook kijken of de leerlingen dit vak niet anders af kunnen sluiten.

De studenten gaven aan dat ze de structuur en manier van aanbieden erg prettig vonden. Dit vond ik natuurlijk fijn om te horen! Ik heb zelf een aantal ‘verzoekjes’ voor volgend schooljaar. Zo zou ik graag wat meer mediawijsheid gericht op de doelgroep er in willen verwerken. Het ‘talige’ zou meer omgezet moeten worden naar actieve opdrachten waar de studenten het nut van in zien. Ik vond het positief dat alles bij elkaar samen kwam in een eindopdracht, maar het was te groot en te veel in een keer dus misschien in onderdelen aanbieden en in laten leveren? Het viel mij ontzettend tegen dat ik ondanks een erg duidelijke beoordelingsmatrix ontzettend lang bezig was met het nakijken van een groot verslag en presentatie, al gaf de matrix heel fijn aan wat een student moet kennen en kunnen en bij welke competentie het hoort.

Dit is zeker een onderwerp waar ik verder mee wil! Er zijn nog heel veel mogelijkheden om dit aan te bieden aan studenten, en met de ervaringen die ik op heb gedaan is het nu een kwestie van de voors en tegens tegen elkaar afwegen en zo een nieuw programma ontwikkelen.

Published inDeskundigheid