Sla over naar de inhoud

Online KDO365

Wel meer dan 325 mensen hadden zich aangemeld  bij de allereerste Kennisdeling Office365 ONLINE op 29 mei 2020. Een unicum omdat in de fysieke versie er vaak een limiet is. Dit vond plaats via een platform wat vanwege het thuis en online lesgeven opeens enorm in de lift zit: Microsoft Teams.

Programma eerste Online KDO365

In de eerste keynote ontvingen we veel informatie uit de eerste hand en van vlak bij de bron. De Corps zoals ze dat zelf noemen (het hoofdkantoor in America)  De eerste bijeenkomst was een Live webinar. Bedoeld om naar te kijken en de luisteren, maar zonder de interactie van een les. Tot 10.000 mensen kunnen meedoen met een Live-uitzending . En een maximaal aantal van 250 kunnen deelnemen aan een Teams-sessie. Mochten we ooit viral gaan, dan kunnen we zelfs en live-event-assistance aanvragen waar tot wel 100.000 mensen aan kunnen meedoen.

Ten tijde van deze Coronacrisis heeft Microsoft zijn handen vol aan  het uitbreiden van het Europese netwerk . Noorwegen en Nederland alleen al zijn zo’n 60% gestegen in het gebruik van Teams. En nu de docent veelal thuis werkt en de studenten thuis zijn, kunnen ze niet meer bouwen op een stabiel Eduroam en vergt het  verder heel wat aanpassingen.  Zo zijn bijvoorbeeld de videoresoluties teruggeschroefd naar 720p.

Wat komt er nog aan in Teams?

 • Een knop waarmee je de hele les/ vergadering afsluit , je hoeft niet meer te wachten tot de laatste student is vertrokken
 • De gegevens van hoe laat een student binnenkwam in de les en hoe lang hij is gebleven kan je downloaden.
 • Je kan tijdens de les nog de vergaderopties veranderen bovenin.
 • Geluidsreductie: de achtergrondgeluiden worden gefilterd
 • Het videoscherm wordt losgekoppeld van de Teams omgeving, zodat je tijdens de les/ vergadering gewoon in Teams kan werken
 • Het aanmaken van Teams wordt vergemakkelijkt. Er komen templates waarmee je kan kiezen hoe je Team opgebouwd wil hebben
 • Bookings gekoppeld aan Teams. Ideaal  voor bijv. het plannen van LOB-gesprekken of 10-minuten gesprekken met ouders
 • Als je via Edge zoekt naar “Roadmap Microsoft” dan kan je daar zien wat er allemaal aan staat te komen.
 • microsoft.com/nl-nl een mooi artikel over hoe je verandering duurzaam kan maken.
 • Op Facebook is er een Microsoft Education Community. Interessant om eens op te zoeken.
 • En op Education.microsoft.com/nl-nl staan allerlei cursussen om jezelf te scholen . Op dit moment zijn er 120 MiEE (Microsoft Innovative Education Experts) die elkaar “ontmoeten“ in een speciaal aangemaakt Team .

Na deze eerste Live sessie gaan we uiteen in zogenaamde breakoutrooms. Host Peter Heldens deelt nog een video met ons hoe dit zelf in te stellen is. Ik ging naar de sessie van B van Annet Smith (ROC Nova College) en Ashwin Brouwer (ROC Friesland College) genaamd: Lessen in Teams. Wat werkt en wat kunnen we leren van elkaar?

Beide workshopleiders vertelden hoe zij gestart zijn met het gebruiken van Teams op hun school. Er kwam aan bod waar zij tegenaan zijn gelopen en ze gaven tips hoe dit te voorkomen. Veel ging ook over de inrichting en aanbod via Teams, en dat je Teams ook als elo zou kunnen gebruiken.

Hieronder wat zaken die ik meegenomen heb uit deze presentatie:

Blog Social Media in het MBO
* https://socialmediainhetmbo.nl/office365/
Een website geheel gericht op het gebruik van social media in het mbo. Ondertussen is er ook een uitbreiding genaamd office 365 in het mbo.

Eigen achtergrond uploaden in Teams: %AppData%\Roaming\Microsoft\Teams\Backgrounds 

Programmeren
makecode.microbit.org 

Vragen over Teams

Deze manier van het aanbieden van de jaarlijkse kennisdeling was enorm populair. De organisatie besloot om nog een moment in de plannen, zodat deelnemers hun vragen konden stellen aan de workshopleiders. Dit moment heb ik ook bijgewoond.

Beste mensen, nog even een mailtje omdat je op 29 mei aanwezig was bij KDO365, 353 deelnemers hadden zich aangemeld voor de KDO365 op vrijdag 29 mei. Na wat kleine opstartproblemen liep het programma als een trein. De belangrijkste feedback was dat het eigenlijk te kort was en dat men graag nog meer wilde bespreken en delen.

Terugkijken kan ook, de filmpjes en de presentaties staan hier. Helaas is de presentatie van de Han niet helemaal goed opgenomen. Het filmpje i.c.m. de Powerpoint geeft toch een goed beeld.
Omdat er  uit de evaluatie naar voren kwam dat er behoefte is aan meer kennisdeling, hebben een aantal collega’s uit het mbo en hbo aangegeven dat ze als panel willen deelnemen aan een “Ask Me Anything” bijeenkomst.

Annet Smith, Ralf Hillebrand, Henk van den Bosch en Ashwin Brouwer zitten op 22 juni van 11 tot 12 uur klaar om de nodige vragen te beantwoorden over het inzetten van Microsoft Teams in het onderwijs.

We zetten (virtuele) 250 stoelen klaar, het is namelijke een normale teamsvergadering, waarvoor je je niet vooraf hoeft aan te melden. Vol is dus vol en je moet het zelf in je agenda zetten.

Dit was ook een leerzame bijeenkomst doordat je echt te zien en horen kreeg waar anders scholen mee werken, en wat voor vragen zij hebben.

Published inDeskundigheid